09.05.2020 - Ми пам'ятаємо!

8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Виникає питання, чи варто взагалі говорити з дитиною на подібні теми. Психологи наголошують - говорити потрібно обов’язково, але краще самим розмову не починати. Якщо дитина задає питання, у жодному випадку не можна їх лишати без відповіді. Не отримавши пояснення про те, що турбує, дитина може дофантазувати, зробити хибні висновки з почутого на вулиці.
1. Коли дитина поставила вам таке запитання, спочатку запитайте у дитини, що для неї означає слово «війна».
2. Ураховуйте, що розмова з дітьми про війну повинна бути, в першу чергу, чесною. Щирі, пропущені через саме серце слова, значно більше впливають. Адже дитина вірить батькам і близьким їй дорослим людям.
3. Розкажіть про те, що війна, на жаль, у житті громади — неминуче явище. Одні нападають і є загарбниками, інші — захищають своїх близьких, свою землю, країну. Поясніть, що на війні страждають усі. 
4. На природне запитання про те, хто і чому нападає, краще пояснити, що всі люди різні, не буває, як у казках, тільки позитивних чи тільки негативних. Завжди є люди, які хочуть більшої влади, більшого багатства. А, отже, завжди будуть ті, хто нападає, і ті, хто захищається. 
5. Але головне — ви повинні донести до дитини думку, що мир краще, ніж війна. Все, що нас оточує, людське життя, вся краса природи не повинні руйнуватися вибухами й автоматними чергами.


8-9 травня ми вшановуємо пам'ять тих, хто захищав нашу землю. Завдяки цим людям ми зараз вільні, живі і маємо свою рідну землю. У ці дні всі приходять до пам’ятнику Невідомому Солдату, щоб покласти квіти і мовчки, але щиро подякувати за життя, яке ми зараз маємо.